Select your language

MSc APPLIED BIOCHEMISTRY - Παρουσίαση ΜΔΕ κ. Ευαγγέλου Τσιαντή

Παρουσίαση ΜΔΕ κ. Ευαγγέλου Τσιαντή

                                                   Παρουσίαση Μ.Δ.Ε.

Ονοματεπώνυμο: Τσιαντής Ευάγγελος

Θέμα: Μελέτη της επίδρασης των μορίων του εξωκυττάριου χώρου στον καρκίνο του μαστού

Επιβλέπων: Καθηγητής Νίκος Καραμάνος

Ημερομηνία: 16 Ιουλίου 2025

Ώρα: 5μμ

Τόπος:

https://upatras-gr.zoom.us/j/92459480059?pwd=UIHlY7s4Fr0qHJHzbXHh7DB9Kwhaqe.1

                                                         Περίληψη

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί μια από τις πιο συνηθισμένες μορφές καρκίνου στις γυναίκες. Καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη, εξέλιξη και εξάπλωση του παίζουν τα οιστρογόνα και κυρίως η 17β-οιστραδιόλη, η οποία ασκεί τη δράση της μέσω των σηματοδοτικών μοναπατιών των οιστρογονικών υποδοχέων ERα και ERβ και την αναδιαμόρφωση του εξωκυττάριου διακυτταρικού δικτύου (ECM). Μεταξύ των κύριων συστατικών του ECM συμπεριλαμβάνονται τα πρωτεολυτικά ένζυμα μεταξύ των οποίων πρωτεύοντα ρόλο παίζουν οι μεταλλοπρωτεϊνάσες (MMPs), οι οποίες συμμετέχουν στην αναδιαμόρφωση του ECM, ενώ τα αυξημένα επίπεδα έκφρασης τους συνδέονται κατά κανόνα με αυξημένη επιθετικότητα και κακή πρόγνωση. Η αναδιαμόρφωση του ECM συνδέεται με την ενεργοποίηση σηματοδοτικών μονοπατιών τα οποία επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό και τo μεταστατικό δυναμικό των καρκινικών κυττάρων.

Στην παρούσα διπλωματική εργασία διερευνήθηκε αρχικά με τη βοήθεια προγραμμάτων βιοπληροφορικής η συσχέτιση της έκφρασης των MMP1, MMP2, MMP9, MMP7 και MMP14 με τα επίπεδα έκφρασης των ERs (Kaplan Meier Plotter, TNM Plotter). Σε επόμενο στάδιο μελετήθηκε η έκφραση αυτών των πέντε MMPs συγκριτικά σε διαφορετικά είδη καρκίνου μαστού με τη χρήση των βάσεων δεδομένων (UALCAN, GEPIA2). Επίσης διερευνήθηκε η προγνωστική τους αξία ως βιοδείκτες μέσω προγράμματος μετα-ανάλυσης (ROC Plotter). Τέλος μελετήθηκε η αλληλεπίδραση άμεση και έμμεση των MMPs και άλλων μορίων του ECM μέσω  της βάσης δεδομένων (STRING), καθώς και η πολυγονιδιακή ανάλυση για εκτίμηση βιοδεικτών μέσω μελέτης για τις γονιδιακές τους εκφράσεις.

Τα αποτελέσματα της εργασίας αυτής σηματοδοτούν τον επαναπροσδιορισμό της προγνωστικής αξίας των MMPs μέσω του συνδυαστικού ρόλου που παίζουν στην ανάπτυξη, εξάπλωση και μεταστατική ικανότητα των καρκινικών κυττάρων μαστού με την αναδιαμόρφωση του μικροπεριβάλλοντος του όγκου.

_______________________

Nikos Karamanos, PhD, ERT

Professor of Biochemistry

E-mail:

Board Member: ISMB [1]  I HSBMB [2]

Series editor: Biology of ECM [3]

Book editor: ECM Pathobiology & Signaling  [4]

Editor: FEBS J  [5]I Mol Bio Rep Section ECM Biology [6] Associate Editor: Cellular & Molecular Oncology  [7](Frontiers [8]) I Cancers [9]

Profiles:  Dept website  [10]I Google Scholar [11] I ResearchGate [12] I Orcid [13] I https://research.com/u/nikos-k-karamanos

Web of Science_Highly Cited researcher 2022 [14]

Λίστα ανακοινώσεων Τμήματος Χημείας

Η λίστα ανακοινώσεων του Τμήματος Χημείας είναι:

Για εγγραφή στη λίστα στείλτε email στη διεύθυνση:

Για διαγραφή από τη λίστα στείλτε email στη διεύθυνση:


 Περισσότερες πληροφορίες εδώ.